Jabrin Fort został zbudowany w 1675 roku jako letnia rezydencja Sułtana Al Ya’arubi. Jest położony niedaleko Bahla w oazie pomiędzy górami Jabal Akhdar.
Fort po odrestaurowaniu jest w bardzo dobrej kondycji. Znajdziemy tutaj kuchnię, biblioteki, dzienne pokoje, dużo schodów i wejście do ciemnych lochów. Więzienie i szkołę – medresę, gdyż przez jakiś czas pomieszczenia pałacu były wykorzystywane do nauki. Na uwagę zasługuje drewniany sufit w jednym z pomieszczeń, który jest udekorowany motywami kwiatowymi i wersami z Koranu w stylu Safawidów.
Z najwyższego punktu fortu zobaczymy całą okolicę, tj. gaj palmowy otaczający rezydencję, półpustynny bezkres i góry.
W drodze powrotnej - niedaleko fortu - zatrzymaliśmy się na „mały popas”. Wyśmienite duże kurczaki i mięciutka wołowina, z pełnymi talerzami przepysznie doprawionego ryżu, sałatka ze świeżych warzyw i soki z naturalnych owoców zadowolą każdego „głodomora”. Cena też !!!
Nie było czasu delektować się tą strawą, ponieważ kolejne atrakcje były przed nami. Jedziemy !!!
Jabrin Fort was built in 1675 as a summer residence of Sultan Al Ya'arubi . It is located near the Bahla in the oasis between Jabal Akhdar mountains .
Fort after the restoration is in very good condition. We find here a kitchen , library , living room , lots of stairs and the entrance to the dark dungeons . Prison and school - madrassa , because for some time rooms of the palace were used for the study. Noteworthy is the wooden ceiling in the one of the rooms , which are decorated with floral motifs and verses from the Qur'an in the Safavid style .
From the highest point of the fort we can see the whole area , palms grove that surrounds the residence , semi-desert vastness and mountains.
On the way back - near the fort - we stopped in the restaurant. Delicious big chicken and very soft beef, with full plates delicious spiced rice, salad with fresh vegetables and natural fruit juices will satisfy every " Hunger Artist " . Price too !
We hadn't time to enjoy the nourishment , as other attractions were before us. Here we go !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz